دماسنج ابزاری است که به جهت اندازه گیری دمای محیط یا دستگاه ها استفاده می شود، دماسنج های انواع مختلفی دارند و در صنایع زیادی استفاده می شود، در این مقاله قصد داریم در مورد دماسنج های پزشکی و آزمایشگاهی و انواع آن صحبت کنیم و با کاربرد های هرکدام آشنا شوید، پس با زرین پیرکس همراه باشید.
دماسنج چیست و چه کاربرد هایی دارد؟
همان طور که در مقدمه گفته شد دماسنج ها ابزارهایی هستند که برای اندازه گیری دمای محیط و دستگاه های آزمایشگاهی و صنعتی استفاده می شود، نام دیگری که به دماسنج می گویند، ترمومتر (thermometer) می باشد، ترمومتر یک واژه فرانسوی است که کلمه ترموس به معنی دما و کلمه متر به معنی اندازه می باشد.
دماسنج های کاربرد های مختلفی در حوزه های مختلفی دارند، در حوزه های خودرو ترمیستور مقاومتی که وظیفه اندازه گیری دما بیرون ماشین را برعهده دارد، در حوزه سلامت و کودک دماسنج های نوار مانند هستند که با گذاشتن بر روی پیشانی کودک دمای بدن کودک را با تغییر رنگ نشان می دهد.
دماسنج آزمایشگاهی (ترمومتر) چیست؟
در آزمایشگاه ها برای اندازه گیری دما از دماسنج یا ترمومتر استفاده می شود، این وسیله یکی از ملزومات در آزمایشگاه ها محسوب می شود که وجود آن در هر آزمایشگاه الزامی است. دماسنج های به دلیل راحتی در خواندن دما محلولات ، مایعات و وسایل آزمایشگاهی شیشه ای هستند و می توانند واحد هایی مانند سانتی گراد (C °) و فارنهایت (F) اندازه گیری کنند.
کاربرد اصلی دماسنج آزمایشگاهی (ترمومتر) چیست؟
همه ی دماسنج های آزمایشگاهی از استاندارد ها و تکنولوژی های NIST , DKD پیروی می کنند و کاربرد اصلی آن اندازه گیری دمای محلول ها و مایعات آزمایشگاهی است، در بعضی از محیط ها به خصوص محیط های خیلی سرد نمی توان از جیوه استفاده کرد، زیر جیوه در دمای 37- درجه یخ می زند، بنابراین دماسنج های آزمایشگاهی برای دماهای محدوده ی نقطه جوش و نقطه انجماد مناسب هستند.
انواع دماسنج های پزشکی و آزمایشگاهی
دماسنج های ترموکوپلی (thermocouple thermometer)
ترمومتر ترموکوپلی که در اصطلاح به آن ترمومتر جفت حرارتی می گویند از خانواده ترمومتر های تماس محسوب می شود که بر اساس پدیده ترموالکتریک ساخته می شود، برای اندازه گیری دما با این دستگاه ابتدا دو سر رشته سیم سیمی را به یک دیگر متصل می کنید و دوسر دیگر آن را به دستگاه متصل کرده و نقطه مشترک دو سیم را گرم می کنیم، هنگامی که نقطه مشترک دوسیم را گرم می کنیم در مدار جریان الکتریکی کوچک با اختلاف پتانسیل به وجود می آید که مقدار این جریان به جز مقاومت مدار و جنس سیم به دمای نقطه مشترک بستگی دارد.
دماسنج گازی (gas thermometer)
نوع دوم دماسنج های آزمایشگاهی دماسنح های گازی است در این نوع دماسنج مقداری گاز با حجم ثابت قرار گرفته و فشار آن توسط یک فشار سنج به طور مداوم در حال اندازه گیری و کنترل می باشد، با این دستگاه می توان با اندازه گیری فشار در هر لحظه مقدار دما محلول و مایعات را اندازه گرفت.
دماسنج لیزری (pyrometer)
دماسنج های لیزری (pyrometer) نوعی دیگر از دماسنج های پزشکی می باشد که موجی از پرتو مادون قرمز (IR) را ارسال کرده و به جسم برخورد می کند، در اثر این نوع برخورد با توجه به دمای جسم انرژی پرتوهای بازگشتی تغییر می کند که با اندازه گیری این تغییر می توانند دمای جسم را اندازه گیری کنند، یکی از مزایا این نوع دماسنج استفاده از راه دور می باشد که با این امکان می توان از فاصله چند متری دمای جسم را اندازه گیری کرد.
دماسنج های پزشکی (clinical thermometer)
این نوع دماسنج در حوزه پزشکی برای اندازه گیری دمای بدن مورد استفاده قرار میگیرند و امروزه انواع مختلفی از آن ها تولید و به بازار عرضه شده است.
دماسنج های جیوه ای پزشکی
دماسنج های جیوه ای پزشکی از نوع ترمومتر های تماسی هستند که عمدتا 35 تا 42 درجه سانتی گراد را اندازه گیری می کنند و دقت این نوع دماسنج 0/1± می باشد.
دماسنج های دهانی دیجیتال
دماسنج های دهانی دیجیتال مانند نوع قبل جزء ترمومتر های تماسی محسوب می شود، این نوع دماسنج های هم برای اندازه گیری دمای بدن کودکان و هم برای بزرگسالان استفاده می شود و می توانید برای اندازه گیری این دماسنج را در دهان و یا در زیر بغل قرار دهید.
دماسنج گوشی (ear thermometer)
دماسنج های گوشی که در اصطلاح به آن تمپانیک می گویند یکی از آسان ترین دماسنج های پزشکی محسوب می شود و می توان با قرار دادن آن در گوش دمای بدن را اندازه گیری کرد، اساس کار این دماسنج به این صورت است که هنگامی که این دماسنج را در گوش قرار دادید اشعه ای به نام فروسرخ به سمت پرده صماخ گوش فرستاده می شود و بعد از دریافت اشعه توسط سنسور پیزوالکتریک دمای بدن اندازه گیری می شود.
دماسنج دیجیتالی غیر تماسی
این نوع دماسنج های دماسنج های دیجیتالی هستند که به دماسنج های تفنگی پزشکی معروف شده اند، کار این دماسنج بسیار آسان است و کافی است در 2 تا 3 سانتی متر پیشانی بیمار گرفته و چند ثانیه نگهدارید، بعد از شنیدن صدای دستگاه می توانید دمای فرد بیمار را اندازه گیری کنید.
تفاوت دماسنج پزشکی و آزمایشگاهی با دماسنج های معمولی در چیست؟
- تفاوت در گستره دما، حداکثر دماسنج های معمولی 35 تا 42 درجه و دماسنج های پزشکی و آزمایشگاهی بیشتر است
- دقت اندازه گیری دماسنج های پزشکی 0.1 می باشد اما دماسنج های معمولی 1 درجه است
- در دماسنج های پزشکی نزدیک مخزن خمیدگی وجود دارد که باعث تاخیر برگشت مایع به مخزن می شود اما در دماسنج های معمولی اینگونه نیست
- جنس دماسنج های پزشکی شیشه ای و شفاف است، اما دماسنج های معمولی این گونه نیست
- میله های دماسنج های پزشکی و آزمایشگاهی باریک تر از دماسنج های معمولی است
خرید دماسنج پزشکی و آزمایشگاهی
همان طور که با انواع دماسنج های پزشکی و آزمایشگاهی و تفاوت های آن ها با دماسنج معمولی آشنا شده اید، می توانید برای خرید دماسنج آزمایشگاهی با تماس با ما محصول خود را با ضمانت نامه یکسال تحویل بگیرید، گروه تولیدی زرین پیرکس با بیش از 25 سال سابقه کار در زمینه تولید و واردات انواع شیشه آلات و تجهیزات آزمایشگاهی ، تحقیقاتی و آموزشی با مدیریت حسن کلانکی آماده ارائه انواع خدمات و تولیدات خود به کلیه همکاران، دانشگاهها،دانشجویان، بیمارستان ها و پزشکان محترم میباشد.
خرید آنلاین دماسنچ آزمایشگاهی و پزشکی