ســـبد خـــریـــد
سبد خرید شما خالی است !

تجهیزات آزمایشگاهی خاک چیست

 1403.04.20  وبلاگ  
تجهیزات آزمایشگاهی خاک چیست

آشنایی با تجهیزات آزمایشگاهی خاک و کاربرد آنها

آزمایش خاک یکی از مهم ترین زمینه های ژئوتکنیک و مهندسی عمران بوده که در طراحی روسازی، مخازن و سایر سازه‌ها کاربرد دارد. آزمایشگاه ژئوتکنیک اطلاعات مفیدی را در خصوص مکانیزم رفتاری انواع مختلف خاک مانند سیلت، رس، ماسه، شن و سنگ ها ارائه می‌کند. با توجه به کاربرد وسیع آزمایش‌های مکانیک خاک تهیه و خرید تجهیزات آزمایشگاه مکانیک خاک نیز اهمیت فراوانی دارد. یکی از مهم‌ترین کاربردهای آزمایش خاک، تعیین ظرفیت باربری خاک با توجه به مشخصه‌های آن می‌باشد. روشهایی مانند گمانه‌زنی و طبقه‌بندی چشمی پیش از شروع آزمایشات اصلی کاربرد فراوانی دارد.

در واقع تجهیزات آزمایشگاهی خاک، مهندسان و متخصصان ساخت و ساز را قادر می سازد تا خواص مختلف خاک، از جمله چگالی، رطوبت، تراکم و استحکام را ارزیابی کنند. شناسایی این خواص برای تعیین طراحی پی، پایداری شیب و امکان سنجی کلی پروژه حیاتی هستند.

برای انجام آزمایش دقیق خاک، آزمایشگاه ها به تجهیزات مختلفی نیاز دارند که جمع آوری، تجزیه و تحلیل و تفسیر نمونه را تسهیل می کند. این اجزاء شامل ابزارهای نمونه برداری خاک، کیت های آزمایش خاک و ماشین های آنالیز خاک می باشد.

کاربرد آزمایشگاه خاک و بتن

خصوصیات مکانیکی خاک از عواملی هستند که بر طراحی، ساخت، عملکرد و دوام سازه ها تاثیر می‌گذارند. خدمات آزمایشگاه خاک و بتن با استفاده از تجهیزات آزمایشگاهی خاک جهت بررسی خصوصیات خاک شامل موارد زیر است:

  • تعیین پارامترهای فیزیکی از جمله تعیین وزن مخصوص، تراکم و تعیین توده ویژه (Gs)، شناسایی نوع خاک و طبقه‌بندی خاک
  • آزمایش‌های مربوط به تراوش مانند نفوذپذیری با هد ثابت و افتان برای خاک‌های درشت‌دانه و ریز‌دانه
  • تعیین نفوذپذیری شیرابه در خاک، تعیین نفوذ پذیری ژئوتکستایل ها و ژئونت ها
  • آزمایش سه محوری و تک‌محوری با قطرهای مختلف و برش مستقیم در ابعاد مختلف
  • آزمایش اندازه‌گیری پارامترهای مقاومت برشی خاک
  • ارائه توصیه‌های لازم به کارفرما
  • انجام سایر موارد مربوطه
  • ارائه گزارش به کارفرما

تجهیزات آزمایشگاهی خاکپارامترهای مورد بررسی در آزمایشگاه خاک

پارامترهای زیر توسط تجهیزات آزمایشگاهی خاک برای بررسی خاک ساخت و ساز، میزان مقاومت در برابر زلزله، سدسازی و … به کار می‌رود:

  1. استاندارد تعیین درصد رطوبت خاک
  2. استاندارد دانه‌بندی مکانیک خاک
  3. استاندارد تعیین حدود آتربرگ در خاک‌ها (تعیین حد روانی)
  4. استاندارد تعیین حدود آتربرگ در خاک‌ها “تعیین حد خمیری”
  5. استاندار‌های تراکم “روش تراکم پراکتور معمولی”
  6. استاندارهای تراکم “روش تراکم اصلاح شده”
  7. استاندارد تعیین وزن مخصوص خاک در آزمایشگاه
  8. استاندارد وزن مخصوص خاک در محل  “به روش مخروط”
  9. استاندارد وزن مخصوص مصالح ریز‌دانه

لیست تجهیزات آزمایشگاهی خاک

برای انجام موارد ذکر شده در آزمایشگاه نیاز به تجهیزات آزمایشگاهی خاک است که به معرفی چند نمونه از آنها می‌پردازیم:

  • میکسر هیدرومتری: این دستگاه برای دانه‌بندی ریزدانه به کار می‌رود.
  • هیدرومتری: این دستگاه برای اندازه‌گیری چگالی خاک استفاده می‌شود.
  • شیکر برقی: از این دستگاه جهت حرکت یکنواخت در انجام آزمایش تعیین ارزش ماسه‌ای استفاده می‌شود.
  • مزور شیشه‌ای : این ابزار جهت اندازه‌گیری برخی از محلول‌ها استفاده می‌شود.
  • دیتالاگر: جهت محاسبه کلی اطلاعات و ارسال آن به کامپیوتر دارد.
  • پنتومتر: از این وسیله برای تعیین میزان بارپذیری خاک و مقدار مقاومت نفوذی خاک استفاده می‌شود.

کیت های آزمایش خاک:

کیت‌های آزمایش خاک به عنوان یک از تجهیزات آزمایشگاهی خاک، مجموعه‌های جامعی هستند که شامل ابزارهای مختلفی برای تجزیه و تحلیل خواص خاک هستند. این کیت ها معمولاً شامل ابزارهایی برای تجزیه و تحلیل محتوای رطوبت، آزمایش pH، توزیع اندازه ذرات و تست تراکم هستند. آنها یک راه حل راحت و مقرون به صرفه برای انجام چندین آزمایش خاک ارائه می دهند که آنها را برای استفاده در مزرعه و آزمایشگاه ایده آل می کند.

شیکر و غربال غربال:

تکان دهنده های غربال برای تجزیه و تحلیل اندازه ذرات، یک جنبه حیاتی از خصوصیات خاک، ضروری هستند. این دستگاه ها به طور موثر ذرات خاک را با استفاده از هم زدن مکانیکی به قطعات اندازه های مختلف جدا می کنند.

غربال ها که درواقع از پرکاربردترین تجهیزات آزمایشگاهی خاک به شمار می آیند، ساخته شده از مواد بادوام مانند برنج یا فولاد ضد زنگ، در اندازه های توری مختلف برای سازگاری با انواع خاک و الزامات آزمایشی متفاوت هستند.

آنالایزرهای رطوبت:

تعیین دقیق رطوبت خاک برای ارزیابی تراکم و پایداری حیاتی است. آنالایزرهای محتوای رطوبت، مانند رطوبت سنج های گرانشی یا الکترونیکی ، اندازه گیری های دقیق را به سرعت و کارآمد ارائه می دهند. این ابزارها به تعیین میزان رطوبت بهینه برای دستیابی به حداکثر تراکم و استحکام خاک کمک می کنند.

دستگاه تست تراکم پروکتور:

آزمایش تراکم پروکتور یک روش استاندارد برای ارزیابی ویژگی های تراکم خاک است. این آزمایش رابطه بین رطوبت خاک، انرژی تراکم و چگالی حاصل را ارزیابی می کند.

دستگاه تست تراکم پروکتور   شامل قالب تراکم، چکش و ابزار اندازه گیری میزان رطوبت است که مهندسان را قادر می سازد حداکثر چگالی خشک و رطوبت بهینه خاک را تعیین کنند.

تجهیزات تست نسبت بلبرینگ کالیفرنیا (CBR):

آزمایش CBR استحکام و ظرفیت باربری زیرساخت های خاک و مسیرهای پایه را ارزیابی می کند. این آزمایش برای طراحی روسازی و تعیین مناسب بودن خاک برای ساخت و ساز جاده بسیار مهم است.

بنابراین میتوان تجهیزات تست CBR که معمولاً از یک پیستون نفوذ، قاب بار و لوازم جانبی مختلف برای آماده سازی و آزمایش نمونه تشکیل شده است را جزو مهمترین تجهیزات آزمایشگاهی خاک برشمرد.

تجهیزات آزمایشگاهی خاک

دستگاه تست اتوماتیک CBR

نقش سنج های چگالی هسته ای در آزمایش خاک:

با استفاده از اصول فیزیک هسته ای، دانسیته سنج ها که جزو تجهیزات آزمایشگاهی خاک هستند با تجزیه و تحلیل تضعیف تشعشعات گامای عبوری از خاک، چگالی خاک را با دقت اندازه گیری می کنند و نتایج فوری و دقیقی را برای ارزیابی کیفیت خاک و مناسب بودن برای ساخت و ساز ارائه می دهند. این گیج‌ها نظارت در زمان واقعی تلاش‌های تراکم خاک را امکان‌پذیر می‌سازد و از دستیابی به سطوح تراکم بهینه برای پایداری و طول عمر سازه‌هایی مانند جاده‌ها و فونداسیون‌ها اطمینان حاصل می‌کند.

با ارائه کارایی، دقت و قابلیت‌های آزمایش غیرمخرب، آنها در انواع مختلف خاک همه کاره هستند و برای حفظ کنترل کیفیت و جلوگیری از مسائلی مانند نشست و فرسایش ضروری هستند و در نهایت به موفقیت و ایمنی پروژه‌های ساختمانی کمک می‌کنند.

نظرات کاربران

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

صدور فاکتور رسمی طبق درخواست مشتریان حقیقی و حقوقی
تحویل فوری تهران ارسال با پیک + امکان مراجعه حضوری
ارسال اکسپرس به سراسر ایران پست ، باربری و تیپاکس طبق هماهنگی
ضمانت اصالت و تضمین قیمت ارائه برترین برندهای دنیا با کمترین قیمت