تجهیزات آزمایشگاهی چیست؟
برای هر آزمایشگاهی چه در محیط های تخصصی مثل آزمایشگاه های تشخیص طبی، آزمایشگاه های خاک و آزمایشگاه های بتن یا آزمایشگاه های کوچکتری مثل آزمایشگاه های مدارس مهم است که بتوانند تمام تجهیزات مورد نیاز آزمایشگاه خود را بدون کم و کاستی در اختیار داشته باشند تا بتوانند بهترین و دقیق ترین نتایج را از انجام آزمایشات خود به دست آورند.
تجهیزات آزمایشگاهی مجموعه ابزارهایی هستند که بدون آنها ما نمی توانستیم کاری جز فرضیه سازی انجام دهیم. اگرچه آزمایشگاههای مختلف مجموعههای ابزار متفاوتی خواهند داشت، اما برخی از تجهیزات آزمایشگاهی می بایست به صورت عمومی در تمام آزمایشگاه ها وجود داشته باشند . نمونه هایی از این ابزارهای آزمایشگاهی عمومی عبارتند از کامپیوتر، فریزر، انکوباتور، شیکر، هات پلیت، شیشه آلات آزمایشگاهی، ظروف پلاستیکی، PH متر و چندین نوع میکروسکوپ. قطعات تخصصی تر تجهیزات آزمایشگاهی ممکن است شامل اتوکلاو، هود/ایستگاه کاری کشت سلول یا کشت بافت، اسپکتروفتومتر باشد. تجهیزات آزمایشگاهی تخصصی دیگری نیز میتواند شامل تجهیزات توالییابی DNA، طیفسنج جرمی، فلوسیتومتر، سیستمهای تصویربرداری، میکروتومها، ابزار جراحی، تجهیزات بافتشناسی یا تجهیزات الکتروفیزیولوژیکی مانند تقویتکنندههای پچ گیره، کشندههای پیپت و نرمافزار آنالیز باشد.
استفاده صحیح از تجهیزات آزمایشگاهی برای کار ایمن با مواد شیمیایی خطرناک ضروری است. تعمیر و نگهداری و بازرسی منظم تجهیزات آزمایشگاهی جزء ضروری این فعالیت است. بسیاری از حوادثی که در آزمایشگاه رخ می دهد را می توان به دلیل استفاده یا نگهداری نادرست از تجهیزات آزمایشگاهی دانست.
متداولترین خطرات تجهیزات در آزمایشگاهها از دستگاههای برقی ناشی میشود و به دنبال آن خطرات مربوط به دستگاههایی که برای کار با گازهای فشرده و فشارها و دماهای بالا/پایین است. سایر خطرات فیزیکی شامل خطرات تشعشعات الکترومغناطیسی از تجهیزاتی مانند لیزر و دستگاه های تولید کننده فرکانس رادیویی است. خطرات به ظاهر معمولی مانند سیل ناشی از تجهیزات خنکشده با آب، حوادث با تجهیزات و ماشینهای دوار یا ابزارهای برش و حفاری، نویز شدید، لغزش، سقوط و سقوط، بلند کردن و ارگونومی ضعیف احتمالاً بیشترین فراوانی تصادفات آزمایشگاهی و صدمات.
مزایای استفاده از تجهیزات آزمایشگاهی چیست؟
تجهیزات آزمایشگاهی برای ارتقای سطح زندگی انسان ها و دستیابی به کیفیت های بهتر و پیشرفت های علمی استفاده می شود. در برخی موارد، ارزیابی میدانی ممکن است به عملکرد خاصی برای ارائه بینش و کنترل کیفیت بیشتر نیاز داشته باشد. این عملکردهای ویژه با تجهیزات آزمایشگاهی انجام می شود.
تکرارپذیری و عینیت در طول آزمایش، سهولت تکرارپذیری یک عامل بسیار مهم است – و آزمایشگاه محیط نهایی برای دستیابی به تکرارپذیری است. تکرار تست در شرایط دقیق به شما این امکان را می دهد که تست را بعدا تکرار کنید یا آن را با نمونه های اصلاح شده انجام دهید. متغیرهای اضافی نیز می توانند به عنوان بخشی از روش آزمون مقایسه اضافه شوند. تجهیزات آزمایشگاهی درجه بالایی از عینیت را هنگام مقایسه انواع مختلف نمونه های آزمایشی فراهم می کند.
هنگامی که صاحب یک آزمایشگاه هستید و آن را اداره می کنید، عملکرد تجهیزات آزمایشگاهی شما حیاتی است. نه تنها باید به درستی کالیبره و کار کند، بلکه باید قابل اعتماد باشد.
روشن است که منافع عمومی نیز دراین میان بسیار اهمیت دارد. مصرف کنندگان می خواهند مطمئن شوند که محصولات و خدماتی که خریداری می کنند انتظارات آنها را برآورده می کند و نیازهای خاص را برآورده می کند. کیفیت تجهیزات آزمایشگاهی آزمایشگاه ها و داده های آزمایش معتبر به معنای کالاهای مصرفی با کیفیت و مطابق با استانداردهای قابل اجرا است.
آزمایشگاه ها با بسیاری از چالش های مشابه هر شغلی روبرو هستند. مدیران آزمایشگاه دارای اولویت های مختلفی از جمله رقابت، تجهیزات آزمایشگاهی، توسعه کارکنان و خرید تجهیزات آزمایشگاهی هستند.
گاهی اوقات تصمیماتی که بر سلامت و ایمنی عمومی تأثیر می گذارد، مانند تصمیم یک تولید کننده مواد غذایی که خوردن آن بی خطر است یا یک سازنده اسباب بازی تصمیم می گیرد که یک اسباب بازی خاص برای کودکان بی خطر است.
همچنین می تواند منجر به تصمیمات نظارتی مانند امتناع از ورود یک محصول به کشور به دلیل داشتن مقادیر زیادی سرب یا برخی آلاینده های دیگر، یا ممنوعیت یک ماده شیمیایی به دلیل خطر جدی آسیب رساندن به مردم و محیط زیست شود.
همه این تصمیمات و بسیاری از موارد دیگر به نتایج آزمایشات آزمایشگاهی متکی هستند. در این مرحله است که تجهیزات آزمایشگاهی و ملزومات آزمایشگاهی مهم شناخته شده و نحوه خرید تجهیزات آزمایشگاهی مانند ساخت و مدل و مشخصات فنی و دقت تجهیزات آزمایشگاهی مورد بررسی قرار می گیرد.
حال با توجه توضیحات فوق بهتر است در قدم اول با مثال های عینی بفهمیم که اصلا منظور از تجهیزات آزمایشگاهی چیست تا پس از مشخص شدن دسته بندی های اصلی تجهیزات آزمایشگاهی به صورت جداگانه نیز هر یک را بررسی کنیم.
دسته بندی کلی تجهیزات آزمایشگاهی به شرح زیر است:
- شیشه آلات آزمایشگاهی
- دستگاه های آزمایشگاهی
- لوازم آزمایشگاهی(وسایل آزمایشگاهی)
- مواد شیمیایی
1- شیشه آلات آزمایشگاهی
شیشه آلات آزمایشگاهی یکی از پرکاربرد ترین تجهیزات در آزمایشگاه ها می باشد و در همه ی آزمایشگاه با توجه به نوع آزمایش استفاده می شود.
شیشه آلات آزمایشگاهی در اندازه و شکل های مختلف تولید و بفروش می رسد، از معروف ترین برند هایی که در زمینه شیشه آلات آزمایشگاهی فعالیت می کنند عبارتند از شات دوران آلمان، تی جی ای آلمان، آلا فرانسه و انگلستان، که تمامی این محصولات این نوع شرکت ها توسط گروه تجهیزات آزمایشگاهی زرین پیرکس تهیه شده و برای خرید در سایت قرار گرفته که در ادامه با 3 نوع از پرکاربرد ترین آن ها آشنا می شویم.
الکل سنح (اتانول سنج)
الکل سنج (اتانول سنج) وسیله ای شیشه ای با رنج اندازه گیری صفر تا 100 درصد است که در آزمایشگاه های مختلف استفاده می شود، این وسیله مقدار الکل را در مایعات و محلول های آزمایشگاهی اندازه گیری می کند مقدار آن را به صورت درصد نشان می دهد.
در حال حاضر الکل سنج توسط شرکت های مختلف فرانسوی، چینی، روسی و آمریکایی تولید و بفروش می رسد، هر کدام از این نوع الکل سنج ها از جنس های مختلف ساخته شده اند که بنا به دقت خوانش مورد نیاز می توان از آن ها استفاده کرد.
بالن آزمایشگاهی (فلاسک آزمایشگاهی)
بالن آزمایشگاهی (فلاسک آزمایشگاهی) یکی از پرکاربرد ترین ابزار ها و شیشه آلات آزمایشگاهی در آزمایشگاه هاست که در دو نوع شیشه ای و پلاستیکی ساخته می شود، فلاسک های آزمایشگاهی در نوع های مختلف تولید می شود که هر کدام از آن ها کاربرد های خاص خود را دارند.
ارلن آزمایشگاهی
ارلن آزمایشگاهی یکی دیگر از شیشه آلات آزمایشگاهی پرکاربرد است که به برای نگهداری مایعات و محلول ها و یا چوشاندن آن ها استفاده می شود، ارلن ها از نوع های مختلفی تشکیل شده است، مانند ارلن دهانه پهن که برای نگهداری مایعات استفاده می شود، ارلن دهانه باریک که برای مخلوط کردن و چوشاندن محلول ها استفاده می شود، ارلن خلاء که برای جداسازی مواد جامد یا ناخالصی ها از فاز مایع استفاده می شود، ارلن بیودی (lodine flask) که برای کاربرد های یئومتری یا واکنش هایی که در آن ید اکسید وجود دارد استفاده می شود.
کاربرد های ارلن آزمایشگاهی
- گرم کرد و چوشاندن نمونه ها
- مخلوط کردن نمونه ها و تیتراسیون
- نگهداری محلول ها و نمونه های آزمایشگاهی
- آماده سازی محیط کشت و تهیه کشت میکروبی و سلولی
2- دستگاه های آزمایشگاهی
بعضی از آزمایش ها را نمی توان بدون دستگاه های آزمایشگاهی انجام داد به همین دلیل وجود دستگاه های آزمایشگاهی در آزمایشگاه های مختلف ضروری است، در ادامه با سه دستگاه که در تمام آزمایشگاه ها استفاده می شود آشنا خواهیم شد.
هود آزمایشگاهی
هود آزمایشگاهی یکی از اساسی ترین تجهیزات در تمام آزمایشگاه ها هستند که برای حفظ ایمنی کارکنان در هنگام کار بر روی مواد خطرناک استفاده می شود، امروزه هود های آزمایشگاهی بر اساس نوع فعالیت در آزمایشگاه ها در نوع های مختلف تولید می شود که در ادامه با آن ها آشنا می شویم:
- هود شیمیایی
- هود میکروبی
- هود کانوپی
- هود بازویی
انکوباتور آزمایشگاهی
انکوباتور آزمایشگاهی وسیله ای است که به منظور رشد و نگهداری میکروبی و کشت های سلولی به کار گرفته می شود و دما، رطوبت و دیگر شرایط مانند منواکسید کردن و اکسیژن را در حالت بهینه نگه می دارد.
انکوباتور آزمایشگاهی یک وسیله ضروری در آزمایشگاه ها محسوب می شود که برای انجام کار های تحقیقاتی در زمینه زیست شناسی ملکولی و سلولی و میکروبیولوژی استفاده می شود.
اتوکلاو آزمایشگاهی
اتوکلاو آزمایشگاهی دستگاهی است که برای استریل کردن وسایل آزمایشگاهی در آزمایشگاه هایی هم چون آزمایشگاه های پزشکی و دامداری استفاده می شود. دستگاه اتوکلاو به صورت کلی به 4 نوع اتوکلاو سطلی کلاس N، اتوکلاو برای ضد عفونی کردن زباله های بیمارستانی، اتوکلاو 300 لیتری درب خورشیدی، اتوکلاو بیمارستانی تقسیم می شود.
3- لوازم آزمایشگاهی
ملزومات آزمایشگاهی مجموعه ابزار ها و وسایلی هستند که در تمام آزمایشگاه ها استفاده می شود و جزء ابزار های مهم هر آزمایشگاه محسوب می شود، هر کدام از این ابزار ها و تجهزات آزمایشگاهی حجم ها و انواع مختلفی دارند که چند نمونه از مهم ترین آن ها که در تمام آزمایشگاه ها استفاده می شود عبارتند از:
لوله آزمایش
لوله آزمایش یا لوله نمونه ابزاری استوانه ای از جنس شیشه و یا پلاستیک که عمدتا برای گرم کردن و یا نگهداری محلول ها استفاده می شود.
مثلث نسوز آزمایشگاهی
مثلثی آزمایشگاهی وسیله ای فلزی است که از سه قطعه سیم نسوز چینی ساخته شده است و موقع حرارت دادن بوته چینی استفاده می شود.
گیره کوره یا گیره بوته
گیره کوره یا گیره بوته گیره ای به شکل قیچی که برای برداشتن نمونه از توی کوره استفاده می شود.
سه پایه آزمایشگاهی
سه پایه های آزمایشگاهی وسیله هایی فلزی هستند که برای حرارت دادن ظرف های آزمایشگاهی مانند بشر و ارلن استفاده می شود.
4- مواد شیمیایی
مواد شیمیایی یکی از مهم ترین مواد مورد استفاده در محیط های آزمایشگاهی می باشد که جهت تحلیل و آنالیز سایر مواد با کمک دستگاه ها و تجهیزات آزمایشگاهی مورد استفاده قرار میگیرد، مواد شیمیایی آزمایشگاهی از نظر فرمول و ماهیت با مواد دیگر شیمیایی یکسان هستند اما تفاوت در نوع گرید و میزان خلوصشان با یک دیگر متفاوت هستند.
نگهداری پیشگیرانه از تجهیزات آزمایشگاهی و مزایای آن:
یکی از مزایای اصلی خدمات تعمیر تجهیزات آزمایشگاهی که در زرین پیرکس انجام می شود نگهداری پیشگیرانه است. این طرح ها علاوه بر صرفه جویی در هزینه، به افزایش بهره وری نیز کمک می کند. برنامهریزی برای یک قرار تعمیر و نگهداری برنامهریزیشده آسانتر از این است که اگر یک قطعه حیاتی از تجهیزات به طور ناگهانی کار از کار بیفتند و کار آزمایشگاه متوقف شود.
این رویکرد همچنین به آزمایشگاه اجازه میدهد تا به جای پرداخت هزینههای بالاتر برای تعمیرات اضطراری و یک چرخش سریع، از قبل بودجهبندی کند. در نهایت، تعمیر و نگهداری پیشگیرانه عمر تجهیزات آزمایشگاهی شما را افزایش می دهد و شما را مجبور به سرمایه گذاری قابل توجه در تجهیزات جدید نمی کند.
یکی دیگر از مزایای کلیدی خدمات تعمیر تجهیزات آزمایشگاهی ایجاد یک رابطه قابل اعتماد و حرفه ای با ارائه دهنده تعمیر و نگهداری مورد نظر شما است. علاوه بر دریافت بازخورد دقیق و صادقانه، شما همچنین شبکه ای از متخصصان را ایجاد خواهید کرد که به زبان شما صحبت می کنند و بهترین علایق شما را در ذهن دارند.
بنابراین همانطور که گفته شد تجهیزات آزمایشگاهی و ملزومات آزمایشگاهی نکته بسیار مهمی در آزمایشگاه بوده و تاثیر بسیار مهمی در نتایج آزمایش دارد زیرا می تواند تصمیمات مهمی را در زمینه های مختلف به دنبال داشته باشد.
تجهیزات آزمایشگاهی با کیفیت مورد نیاز آزمایشگاه های استاندارد:
استانداردهایی مانند ISO / IEC 17025 تایید شده توسط یک نهاد بین المللی اعتبار سنجی است میتواند استاندارد بودن یک آزمایشگاه را تعیین کند.
اما چه چیزی را می توان با استاندارد ISO17025 بررسی کرد؟
مناسب بودن روش های آزمون
امکان ردیابی اندازه گیری ها و کالیبراسیون ها با استانداردهای ملی
مناسب بودن تجهیزات آزمایشگاهی مورد استفاده در آزمایشگاه ها
کالیبراسیون تجهیزات آزمایشگاهی
نگهداری صحیح از تجهیزات و لوازم آزمایشگاهی
بررسی اعتبار و عدم فساد مواد شیمیایی مورد استفاده در آزمایشگاه ها
محیط تست و موارد دیگر
چرا پاکیزگی تجهیزات آزمایشگاهی اهمیت دارد؟
تمیز کردن و ضدعفونی کردن تجهیزات آزمایشگاهی پس از هر بار استفاده به دلایل زیر مهم است:
به جلوگیری از آلودگی کمک می کند: برخی از نمونه های آزمایشی برای به دست آوردن نتایج دقیق و قابل اعتماد نیاز به نگهداری در شرایط محیطی بهینه دارند. محیط باید از سایر نمونه های آزمایشگاهی جدا شده و عاری از ذرات گرد و غبار باشد تا از نمونه ذخیره شده از آلودگی متقابل محافظت شود. تمیز کردن تجهیزات آزمایشگاهی خطر آلودگی متقاطع را که می تواند نمونه را تغییر دهد کاهش می دهد.
نتایج دقیق تری ارائه می دهد: تجهیزات آزمایشگاهی تمیز نتایج آزمایش قابل اعتمادتری را تولید می کنند. تمیز کردن دستگاه – به ویژه ظروف شیشه ای – پس از هر بار استفاده ضروری است. ذرات گرد و غبار، رطوبت و سایر بقایای آزمایش های قبلی می توانند نتایج آزمایشگاهی را به خطر بیندازند و باعث هدر رفتن انرژی و هزینه ها شوند.
انطباق با سلامت و ایمنی را حفظ می کند: چندین سازمان – مانند اداره ایمنی و بهداشت شغلی (OSHA) و مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) – دارای مقررات ایمنی آزمایشگاهی سختگیرانه ای هستند که شامل دستورالعمل های نظافت است. تمیز کردن و ضدعفونی مناسب تجهیزات آزمایشگاهی برای مطابقت با استانداردهای بهداشت و ایمنی ملی بسیار مهم است. عدم رعایت می تواند منجر به لغو مجوز یا تعطیلی تسهیلات شود.
آزمایشگاه شما را منظم نگه میدارد: حذف زبالهها و بقایای انباشته شده، ظروف شیشهای آزمایشگاه را تمیز و ضدعفونی نگه میدارد و به فضای کاری تمیزتر و منظمتر کمک میکند. یک آزمایشگاه سازمان یافته تجهیزات را در دسترس نگه می دارد تا بتوانید با سرعت ثابت کار کنید.
ابزارهای مورد نیاز برای تمیز کردن تجهیزات آزمایشگاهی چیست؟
برای تمیز کردن ظروف شیشه ای آزمایشگاهی به وسایل زیر نیاز دارید:
برس: برای تمیز کردن چندین نوع ظروف شیشهای آزمایشگاهی، از جمله قیف، لولههای آزمایش ، بشر، پیپت و فلاسک، باید طیف وسیعی از اندازههای برس را داشته باشید. برای محافظت از ظروف شیشه ای در برابر خراش و خراش، بهتر است از برس هایی با دسته های پلاستیکی یا چوبی به جای فلز استفاده کنید. علاوه بر این، سعی کنید از برس بیش از حد فرسوده استفاده نکنید. اگر موهایش دیگر مانع برخورد ستون فقرات با شیشه نشود، می تواند شیشه را خراش دهد.
پاک کننده: بسیاری از مواد شوینده، صابون ها و پودرهای پاک کننده برای شستشوی ظروف شیشه ای آزمایشگاهی بی خطر هستند. یک محصول تمیز کننده با ساینده ملایم و ضد باکتری می تواند نتایج بهتری برای ظروف شیشه ای کثیف ارائه دهد، به شرطی که شیشه را خراش ندهد.
تجهیزات حفاظت فردی (PPE): استفاده از PPE هنگام تمیز کردن تجهیزات آزمایشگاهی، به ویژه هنگام کار با مواد بالقوه خطرناک، مهم است. حتما از دستکش های مقاوم در برابر لغزش، کت آزمایشگاهی، پیش بند و محافظ چشم استفاده کنید. همچنین ممکن است در برخی موارد یک هود بخار نیز لازم باشد. هنگام کار با ترکیبات سمی یا آنهایی که نقطه جوش آنها زیر 120 درجه سانتیگراد است ، باید محل تمیز کردن را با یک هود بخور بپوشانید .
شستشو و تمیز کردن شیشه آلات آزمایشگاهی:
هنگام تمیز کردن تجهیزات آزمایشگاهی شیشه ای، یک فرآیند کلی شستشو، شامل شستشو، آبکشی و خشک کردن معمولاً مناسب است. در اینجا مراحل اساسی برای تمیز کردن تجهیزات آزمایشگاهی شیشه ای را مرور میکنیم:
- ظروف شیشه ای را با آب گرم بشویید تا هر گونه باقیمانده، فوری از بین برود.
- با یک شوینده مناسب ظروف شیشه ای آزمایشگاهی را بشویید تا لکه ها یا رسوبات سرسخت پاک شود.
- ظروف شیشه ای را کاملا با آب بشویید تا باقیمانده مواد شوینده نیز از بین برود.
- در صورت لزوم، ظروف شیشه ای را با اتانول یا استون بشویید تا از حذف کامل رسوبات باقی مانده اطمینان حاصل کنید.
- اجازه دهید ظروف شیشه ای در هوا خشک شوند یا از روش خشک کردن مناسب قبل از نگهداری یا استفاده مجدد استفاده کنید.
- با پیروی از این روش های تمیز کردن، می توانید به طور موثر وضعیت پاکیزگی تجهیزات آزمایشگاهی خود را حفظ کنید و دقت و قابلیت اطمینان را در آزمایش های خود ارتقا دهید.
قیمت تجهیزات آزمایشگاهی
قیمت تجهیزات آزمایشگاهی ولوازم آزمایشگاهی به دلیل تنوع بالا در نوع، حجم و اندازه ابزار ها و وسایل آزمایشگاهی متفاوت است و اگر قصد خرید هرکدام از تجهیزات آزمایشگاهی را دارید می توانید با مراجعه کردن به صفحات هر محصول قیمت آن را مشاهده کنیدو
خرید تجهیزات آزمایشگاهی به صورت آنلاین
امروزه با توجه به پیندمی کرونا حضور در جوامع به خصوص فروشگاه های تجهیزات آزمایشگاهی به خاطر اینکه ممکن است ویروس کرونا منتقل شود خطرناک می باشد به همین دلیل زرین پیرکس این امکان برای آزمایشگاه هایی که نمی توانند به صورت حضوری تجهیزات آزمایشگاهی خود را تهیه کنند گذاشته تا بتوانند ابزار ها و وسایل مورد نیاز خود را به صورت آنلاین و اینترنتی تهیه کنند و خداکثر تا 48 ساعت بعد از خرید تجهیزات آزمایشگاهی خود را تحویل بگیرند.
فروش تجهیزات آزمایشگاهی
گروه تولیدی زرین پیرکس با بیش از 15 سال سابقه کار یک فروشگاه اینترنتی آنلاین است که به صورت تخصصی در زمینه فروش تجهیزات آزمایشگاهی فعالیت می کند، فروش تجهیزات آزمایشگاهی در این شرکت به صورت تخصصی بوده و شما می توانید با انتخاب محصول و مراجعه به صفحه آن محصول خود را به صورت اینترنتی خریداری کنید، همچنین می توانید برای مشاوره و راهنمایی هر کدام از تجهیزات آزمایشگاهی با واحد پشتیبانی زرین پیرکس تماس بگیرید.